17 Septembar 2017

Divizija Bayera Crop Science dobro pozicionirana da ispuni budu─çe potro┼ía─Źke, tr┼żi┼íne i dru┼ítvene potrebe

Globalno tr┼żi┼íte semena i za┼ítite kultura nastavlja sa rastom / O─Źekivana normalizacija poslovanja u Brazilu tokom 2018. godine / Postignut napredak u planiranom pripajanju Monsanta / Predvi─Ĺeno zaklju─Źenje ugovora po─Źetkom 2018. godine / Planirana ulaganja u istra┼żivanje i razvoj od oko 1 milijarde Evra tokom 2017. godine / Rad na istra┼żivanju i razvoju donosi poljoprivrednicima novih 15 proizvoda izme─Ĺu 2017. i 2020. godine / Sna┼żan fokus na inovacije i odr┼żivost / Posve─çenost transparentnosti

Liam Kondon, ─Źlan Upravnog odbora Bayer AG i Direktor Divizije Crop Science

Monhajm, 19. septembar 2017.g. - u Bayeru smo uvereni da ─çe dugoro─Źna kretanja koja uti─Źu na globalni sektor poljoprivrede ostati nepromenjena. „Uprkos trenutnim nestabilnostima na tr┼żištu, naša divizija Crop Science je dobro pozicionirana da ispuni budu─çe potroša─Źke, tr┼żišne i društvene potrebe”, izjavio je u utorak Liam Kondon, ─Źlan upravnog odbora Bayera i Predsednik Divizije Crop Science, tokom svog izlaganja na Dijalogu o budu─çnosti poljoprivrede 2017. godine, koji je odr┼żan pod pokroviteljstvom naše kompanije od 18-20. septembra.

Ova manifestacija okuplja lidere mislioce i ostale interesne strane širom poljoprivredne industrije sa ciljem isticanja potreba razli─Źitih grupa - u koje spadaju industrija, dr┼żave, predstavnici akademske zajednice i NVO, kao i javni i privatni sektor - za saradnjom, kako bi svetski sistem proizvodnje hrane u─Źinili odr┼żivijim, a samim tim i spremnijim za budu─çnost.

„Globalno tr┼żište semena i zaštite kultura je i dalje nestabilno 2017. godine nakon slabe prethodne godine”, primetio je Gdin Kondon. Izra┼żen porast stanovništva, promena obrazaca potrošnje i pove─çana potra┼żnja potroša─Źa za odr┼żivo proizvedenom hranom, me─Ĺutim, ostvari─çe pozitivan uticaj na proizvodnju hrane, poljoprivredu u globalu a posledi─Źno i na prihode gazdinstava. „Ovi ─Źinioci, u paru sa stalno rastu─çom globalnom potra┼żnjom sto─Źne hrane i sirovinom za biogoriva podr┼żavaju dugoro─Źni rast koji ─çe biti pokretna snaga našeg poslovanja”, istakao je Kondon.

Inovacije su od klju─Źne va┼żnosti za odr┼żivost poljoprivrede

Fokusiraju─çi se u govoru na odr┼żivost poljoprivrede, Liam Kondon je tako─Ĺe potvrdio posve─çenost divizije Crop Science ulaganju i  razvoju agronomskih rešenja prilago─Ĺenih poljoprivrednicima, kojima se uva┼żavaju njihove individualne potrebe i problemi sa kojima se suo─Źavaju.

U ovom kontekstu, Kondon je naglasio da predlo┼żeno pripajanje Monsanta predstavlja ogromnu priliku da se na pozitivan na─Źin oblikuje budu─çnost poljoprivrede. „Naša je odgovornost da obezbedimo da se inovacije stave na raspolaganje malim i velikim poljoprivrednicima širom sveta. Tek tako mo┼żemo na zna─Źajan na─Źin doprineti obezbe─Ĺenju odr┼żivog globalnog sistema proizvodnje hrane”.

Bayer tako─Ĺe predano poma┼że u ispunjavanju ciljeva odr┼żivog razvoja koje su postavile UN, a koji se odnose na borbu protiv gladi i siromaštva i promociju zdravlja i dobrobiti, odr┼żive gradove i zajednice, obrasce odgovorne potrošnje i proizvodnje, kao i partnerski odnos u borbi protiv klimatskih promena.

Kondon je u vezi sa postupkom i vremenskim okvirom za pripajanje izjavio da je kompanija postigla napredak. Krajem juna 2017.g. Bayer je dostavio podnesak za dobijanje odobrenja u pogledu antimonopolske politike od Evrope komisije. Evropska komisija je 22. avgusta pokrenula drugu fazu istrage.

U konsultacijama sa Evropskom komisijom, Bayer je u ponedeljak, 18. septembra, podneo zahtev za produ┼żenje roka za završetak inspekcije za deset radnih dana, odnosno do 22. januara 2018.g, kako bi se omogu─çila odgovaraju─ça procena situacije, uzimaju─çi u obzir obim transakcije. „U skladu sa ovakvim razvojem doga─Ĺaja, verovatnije je o─Źekivati zaklju─Źenje ugovora po─Źetkom 2018.g. umesto do kraja 2017”, rekao je Kondon. Bayer je podneo zahteve za odobrenja kod skoro svih 30 relevantnih slu┼żbi i dobio tra┼żeno odobrenje od preko tre─çine navedenih slu┼żbi.

Proizvodi za digitalizaciju poljoprivrede uspešno uvedeni u više od 30 zemalja

Gdin Kondon se tako─Ĺe osvrnuo na napore kompanije na polju digitalnih tehnologija. „Opredelili smo ulaganja od najmanje 200 miliona Evra u posao digitalizacije poljoprivrede za period izme─Ĺu 2015 i 2020. godine”. Ve─ç danas je ve─çina novoproizvedenih poljoprivrednih mašina opremljena karakteristikama kojima se unapre─Ĺuje preciznost rada u poljoprivredi. Nove alatke poma┼żu poljoprivrednicima da optimizuju unose poput ─Ĺubriva i sredstava za zaštitu bilja, uz odgovaraju─ça unapre─Ĺenja u pogledu obima prinosa i kvaliteta. „Inovativne tehnologije za digitlizaciju poljoprivrede poma┼żu kako velikim, tako i malim poljoprivrednim uzgajiva─Źima da efikasnije i odr┼żivije nego ikada uzgajaju zdravije kulture”, izjavio je Kondon.

Rešenja za digitalizaciju poljoprivrede tako─Ĺe poma┼żu i sve izra┼żenijim o─Źekivanjima društva u pogledu transparentnosti i odr┼żivosti. „Mi zbog toga i sara─Ĺujemo sa izuzetno stru─Źnim partnerima poput Boscha i FaunaPhotonicsom, univerzitetima, start-up kompanijama i neprofitnim organizacijama poput „Quantified Planet”. Putem donacija i razmene podataka zašti─çenih poslovnom tajnom doprinosimo istra┼żivanjima biodiverziteta na jednaku korist poljoprivrede i civilnog društva”.

Trenutno, Bayer nudi digitalna rešenja u više od 30 zemalja, a za cilj ima rapidno širenje u budu─çnosti. Nove tehnologije imaju ogroman potencijal, i to ne samo u dr┼żavama poput Kanade, Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava, Brazila, Nema─Źke, Francuske, Ukrajine i Rusije, ve─ç i u malim gazdinstvima u dr┼żavama u razvoju. Omogu─çavanje malim poljoprivrednicima da postignu pun potencijal poljoprivredne proizvodnje je od klju─Źne va┼żnosti za pove─çanje produktivnosti u poljoprivredi na odr┼żiv na─Źin, kao i za unapre─Ĺenje kvaliteta ┼żivota njihovih porodica i širih zajednica.

Saopštenje u celosti mo┼żete prona─çi www.bayer.com; Link:  Crop-Science-Division-of-Bayer-well-positioned-to-fulfill-future-customer-market-and-societal-needs

Za više informacija posetite www.advancingtogether.com

Upozorenja u vezi sa informacijama u odnosu na budu─çe doga─Ĺaje

Odre─Ĺene izjave u ovom saopštenju mogu biti „izjave koje se odnose na budu─çe doga─Ĺaje“. Stvarni doga─Ĺaji se mogu zna─Źajno razlikovati od projektovanih, odnosno predvi─Ĺenih u izjavama koje se odnose na budu─çe doga─Ĺaje. U ─Źinioce koji mogu prouzrokovati navedenu razliku izme─Ĺu stvarnih i planiranih rezultata spadaju: neizvesnosti u pogledu trenutka u kom dolazi do transakcije; mogu─çnost da ugovorne strane spajanjem ne─çe ostvariti o─Źekivanu sinergiju i efikasnost rada, bilo u o─Źekivanom vremenskom okviru, bilo uopšte, i da u tom smislu uspešno integrišu Monsanto u Bayer; navedena integracija mo┼że biti te┼ża, vremenski zahtevnija ili mo┼że koštati znatno više od o─Źekivanog; prihodi nakon transakcije mogu biti ni┼żi od o─Źekivanih; troškovi poslovanja, gubitak potroša─Źa i poreme─çaj poslovanja (uklju─Źuju─çi, bez ograni─Źenja na iste, poteško─çe u odr┼żavanju odnosa sa zaposlenim licima, potroša─Źima, klijentima i dobavlja─Źima) mo┼że nadmašiti o─Źekivanja nakon objavljivanja transakcije; zadr┼żavanje odre─Ĺenih zaposlenih lica koja su od klju─Źne va┼żnosti kompaniji Monsanto; rizici u smislu odvra─çanja pa┼żnje rukovodstva sa teku─çeg poslovanja zbog transakcije; mo┼że se desiti da se uslovi ne ispune do zaklju─Źenja transakcije, odnosno da ne bude mogu─çe dobiti zakonsko odobrenje neophodno za obavljanje transakcije pod o─Źekivanim uslovima, ili u predvi─Ĺenom vremenu; sposobnost ugovornih strana da ispune o─Źekivanja u vezi sa vremenskim okvirom i završetkom knjigovodstvene i poreske obrade spajanja preduze─ça; uticaj refinansiranja kredita uzetih u cilju obavljanja transakcije, uticaj zadu┼żivanja kompanije Bayer u vezi sa transakcijom i potencijalni uticaj rangiranja kompanije zbog zadu┼żivanja; uticaj kombinovanog poslovanja Bayera i Monsanta, uklju─Źuju─çi i budu─çe finansijsko stanje kombinovane kompanije, rezultate poslovanja, strategije i planove; drugi ─Źionici opisani u godišnjem izveštaju kompanije Monsanto na obrascu 10-K, podnesenom Komisiji za hartije od vrednosti i berzu (SEC) za fiskalnu godinu završenu 31. avgusta 2016. i u drugim podnescima kompanije Monsanto SEC-u koji se mogu na─çi na adresi http://www.sec.gov i na Internet prezentaciji Monsanta www.monsanto.com; kao i drugi ─Źinioci obrazlo┼żeni u javnim izveštajima kompanije Bayer dostupnim na Internet prezentaciji kompanije www.bayer.com. Bayer i Monsanto ne preuzimaju obavezu da a┼żuriraju informacije iz ovog saopštenja, osim u slu─Źaju zakonske obaveze. Savetuje se ─Źitaocima da se ne oslanjaju u neprimerenoj meri na pomenute izjave koje se odnose na budu─çe doga─Ĺajekoje nepobitno va┼że isklju─Źivo na dan izdavanja takve izjave.