27 Juli 2017

Bayer: učinak grupe jednak prošlogodišnjem uprskos smanjenjima u Crop Science

Učinak Bayer grupe tokom drugog kvartala 2017.g.

Drugi kvartal 2017.g:

Bayer: učinak grupe jednak prošlogodišnjem uprskos smanjenjima u Crop Science

Učinak Bayer grupe tokom drugog kvartala 2017.g. jednak je istom periodu prethodne godine, uprkos tome što je kompanija zabeležila pad u Crop Science. „U diviziji Crop Science smo zabeležili veliki pad prodaje i prihoda u sprezi sa velikim zalihama robe u Brazilu, drugom po veličini tržištu poljoprivrednih proizvoda na svetu”, izjavio je u četvrtak generalni direktor Verner Bauman, na predstavljanju privremenog izveštaja za drugi kvartal.

•    Prodaja na nivou grupe uvećana je za 3,0 posto (uz korekciju za valutnu razmenu i portfolio od dodatnih 1,9 posto) do iznosa od 12.193 miliona Evra

•    EBITDA pre specijalnih stavki na istom je nivou kao i prethodne godine, odnosno na brojci od 3.056 miliona Evra (plus 0,1 posto)

•    Farmaceuti beleže izražen rast u zaradi i maržama

•    Posao u Brazilu zavisi od Crop Science

•    Consumer Health naišla na teško poslovno okruženje u Sjedinjenim američkim državama

•    Značajna povećanja prodaje i zarada u Covestro

•    Neto prihod se smanjio za 11,3 posto na 1.224 miliona Evra

•    Čista zarada po akciji 1,81 Evra (minus 12,6 posto)

•    Pripajanje Monsanta po planu

•    Prilagođen plan grupe za 2017.g.

„Napravili smo, međutim, ohrabrujući pomak naviše u prihodima i maržama u divizijama Pharmaceuticals i Animal Health”, naveo je. Došlo je do pada obima poslovanja u Consumer Health, prvenstveno usled teškog tržišnog okruženja u SAD. Došlo je do opšteg pada prodaje i zarada preduzeća u okviru Life Sciences. Sa svoje strane, Covestro je još jednom ubeležio značajan porast prodaje i zarada. U pogledu učinka divizija Crop Science i Consumer Health, Bayer grupa je revidirala plan za celu godinu.

Što se tiče planiranog pripajanja Monsanta, Bauman veruje da je kompanija na pravom putu. „Napredujemo u razgovorima sa regulatornim organima i sve teče u planiranim vremenskim okvirima”, rekao je. Bayer je 30. juna 2017.g. podneo zahtev Evropskoj komisiji u kom se traži odobrenje za planirano pripajanje Monsanta, čime je pređen još jedan bitan korak u celoj transakciji.

Prodaja u okviru Bayer grupe porasla je tokom drugog kvartala 2017.g. za 3,0 posto na iznos od 12.193 miliona Evra (za poređenje, vrednost prodaje tokom Q2 2016.g. iznosila je 11.833 miliona Evra). Nakon korekcija za valutnu razmenu i portfolio (Fx & portfolio adj.), prodaja je uvećana za dodatnih 1,9 posto. Prodaja ostvarena u preduzećima u okviru Life Sciences iznosi 8.714 miliona Evra (vrednost prodaje tokom Q2 2016.g. iznosila je 8.858 miliona Evra), što predstavlja pad od 2,8 posto (Fx & portfolio adj.) na godišnjem nivou. EBITDA grupe pre specijalnih stavki iznosi 3.056 miliona Evra (Q2 2016.g. iznosila je 3.054 miliona Evra), što je izjednačava sa istim kvartalom prošle godine (uz dodatnih 0,1 posto). Uz iznos od 2.151 miliona Evra (Q2 2016.g: 2.138 miliona Evra), EBIT je takođe bio u ravni sa prethodnom godinom (uz dodatnih 0,6 posto) i uključuje neto iznos specijalnih troškova u iznosu od 205 miliona Evra (Q2 2016.g: 104 miliona Evra). Navedeni troškovi uglavnom odražavaju vrednosna prilagođavanja u segmentu Pharmaceuticals, troškove u vezi sa pripajanjem Monsanta, kao i isplate u vezi sa programima unapređenja efikasnosti. EBIT pre specijalnih stavki poboljšan je za 5,1 posto na iznos od 2.356 miliona Evra (Q2 2016.g: 2.242 miliona Evra).

Neto prihodi su opali za 11,3 posto do iznosa od 1.224 milina Evra (Q2 2016.g: 2.242 miliona Evra), a čista zarada po akciji (ukupno) za 16,2 posto na 1,40 Evra (Q2 2016.g: 1,67 Evra). Čista zarada po akciji od tekućih operacija opala je za 12,6 posto na 1,81 Evra (2,07 Evra). U konkretne efekte spada smanjenje interesovanja Bayera za Covestro i uvećan broj akcija nakon izdavanja obaveznih konvertibilnih obeznica u novembru 2016.g.

Neto (ukupni) gotovinski prinos od operativnih aktivnosti porastao je za 16,7 posto na 2.313 miliona Evra (Q2 2016.g: 1.987 miliona Evra). Neto finansijsko zaduženje Bayer grupe smanjilo se između 31. marta 2017.g. i kraja drugog kvartala za 1,0 milijardu Evra na iznos od 9,4 milijardi Evra. Unos gotovine od operativnih aktivnosti i pozitivni efekti valutne razmene pokrenuli su izlaz za isplatu dividendi. Grupa je prodajom akcija Covestro stvorila prihode od približno 1,0 milijardi Evra.

Dodatne informacije možete pročitati na www. bayer.com